Haaruitval na COVID!
22 februari 2022

Was je haar met appelazijn.

Maak je geen zorgen over de sterke geur die appelazijn heeft. Zodra je haar opdroogt, zal ook deze geur verdwijnen. Appelazijn is over de hele wereld een zeer populair product, dat vooral bekend staat om zijn vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en ook zelfs als geneesmiddel.

De meesten van jullie weten waarschijnlijk al dat dit natuurlijke product onder andere kan helpen om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, het natuurlijke ontgiftingsproces te bevorderen en huidproblemen en infecties te behandelen. Waar je je misschien echter nog niet van bewust bent, is dat appelazijn ook een geweldig product is om te gebruiken in je schoonheidsroutine, met name als het gaat om het verzorgen van je haar. Er bestaan tegenwoordig genoeg producten die beweren je haar glanzend en zijdezacht te kunnen maken. Veel van deze producten zijn echter veel te agressief voor je hoofdhuid en haar en kunnen daardoor uiteindelijk problemen veroorzaken als haaruitval en roos. Daarom zijn natuurlijkere en vriendelijkere opties, zoals appelazijn, soms een veel betere keus. Dit soort opties zijn veel beter voor je haar en bieden tegelijkertijd nog altijd evenveel voordelen als commerciële producten.

De voordelen die appelazijn biedt voor je haar

Appelazijn houdt de pH-waarde van je haar en hoofdhuid in balans

Zoals we hierboven ook al aangaven, bestaan er een hoop verschillende haarverzorgingsproducten die je haar en hoofdhuid op de lange termijn eigenlijk alleen maar beschadigen, door de natuurlijke pH-waarde aan te tasten en als gevolg je haar droog en broos te maken. Gezond haar heeft een pH-waarde van tussen de vier en vijf, waardoor de zuurgraad in appelazijn zeer behulpzaam kan zijn om deze balans te bereiken. Bovendien kun je door gebruik te maken van appelazijn je natuurlijke pH-waarde herstellen zonder de oliën die je hoofdhuid aanmaakt te beschadigen.

Sluit je haarschubben

Door appelazijn op je haar aan te brengen zorg je ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar er gladder en glanzender uit zal zien. Bovendien zal dit er ook voor zorgen dat je haar vochtig blijft en je gespleten puntjes kunt voorkomen.

Gaat roos tegen

Dankzij de antibacteriële en antifungale eigenschappen die appelazijn heeft, kan het product helpen om de bacteriën en schimmels die roos, alsook een jeukende en droge hoofdhuid, veroorzaken te bestrijden.

Roos kan veroorzaakt worden door verscheidene factoren. De voornaamste boosdoener is echter een schimmelsoort die ook wel Malassezia furfur genoemd wordt. Deze schimmelsoort zorgt ervoor dat er kleine korstjes op de hoofdhuid ontstaan die de hoofdhuid irriteren en uiteindelijk infecties kunnen veroorzaken. Deze azijn heeft een krachtige desinfecterende werking die kan helpen om deze schimmel te bestrijden.

Een natuurlijke conditioner

Appelazijn kan helpen om haar uit de klit te halen, waardoor het zachter en beter handelbaar wordt. Het is dan ook een perfect vervangmiddel voor de commerciële conditioners die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Terwijl het ervoor zorgt dat je haar gezond blijft, zal het er tegelijkertijd ook voor zorgen dat je haar zachter en glanzender wordt.

Stimuleert de haargroei

Dezelfde antiseptische en desinfecterende eigenschappen die zo behulpzaam zijn om de problemen die roos veroorzaken tegen te gaan, kunnen ook helpen om de bloedsomloop in je hoofdhuid te verbeteren. Hierdoor worden de haarwortels sterker en dit bevordert weer een gezonde haargroei.

Hoe kun je appelazijn het beste gebruiken voor je haar?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort appelazijn je het beste kunt gebruiken. De verschillende soorten appelazijn die je bij de supermarkt kunt kopen zijn vaak namelijk niet 100% puur. Probeer een merk te kiezen dat biologische appelazijn maakt. Biologische appelazijn bevat namelijk veel meer gunstige eigenschappen. Pure en ongefilterde, biologische appelazijn bevat natuurlijke enzymen, bacteriën, pectine en spoormineralen die niet alleen hartstikke goed zijn voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je haar.

Ingrediënten:
1 kop water (250 ml)
2 eetlepels biologische appelazijn (30 ml)

Instructies: Meng in een spuitfles het water en de azijn door elkaar. Spuit je haar vervolgens nadat je het hebt gewassen met shampoo in met dit mengsel. Spuit het ook op je hoofdhuid en masseer het zachtjes in je huid en haar om ervoor te zorgen dat het goed verdeeld is. Laat het mengsel een paar minuten zijn werk doen voordat je het uitspoelt. Je hoeft daarna niet ook nog je gebruikelijke conditioner te gebruiken.

Als je haar doorgaans heel vet is, dan kun je beter een grotere hoeveelheid appelazijn gebruiken dan de hoeveelheid die wij hierboven aanraden. Dit zal helpen om je haar minder vet en juist superzacht en fris te maken. Om erachter te komen wat voor jouw haar de beste hoeveelheid is, kun je het in eerste instantie proberen met de hoeveelheden die wij aanraden en vervolgens als het nodig is meer appelazijn toevoegen om de gewenste resultaten te bereiken.

Appelazijn heeft in eerste instantie een vrije sterke en misschien enigszins onaangename geur, maar naarmate je haar opdroogt, zal deze geur gelukkig verdwijnen. Probeer appelazijn op deze manier twee keer per week te gebruiken.

Bron: Gezonder Leven